«فردین آقا بزرگی» کارشناس و تحلیلگر بورس و بازار سرمایه در گفت و گو با تحریریه درخصوص این موضوع که اگر سهام های تودلی صنعت خودروسازی به صورت واقعی به بخش خصوصی عرضه شود قطعا موجب کارآمدی صنعت خودروسازی کشور می شود، گفت: در این موضوع شکی وجود ندارد که از دست سهام های تودلی باید خلاص شویم، یعنی این روند تو در تو از ابتدای امر نباید شکل می گرفت تا صنعت خودرو و اقتصاد ایران را متحمل زیانهای بزرگ کند. اما حقیقت این است که به دلیل خبر درمانی و گفتارهای بی حاصلی که مسوولین درباره واگذاری سهام و مدیریت شرکت های دولتی چه درصنعت خودروسازی یا سایر صنایع بارها گفته اما یا بدان عمل نکرده اند یا به دنبال خصوصی سازی واقعی نبوده اند، نمی توان باور کرد این بار برای خلاصی از سهام های تودلی چاره ای اساسی اندیشیده اند.
وی در این باره تاکید کرد: در عرصه اقتصاد و تصمیم گیری های مرتبط به بخش های حساس یا تاثیر گذار در اقتصاد بارها و بارها شاهد گفتاردرمانی های بی اثری بوده ایم که نه تنها وضعیت اقتصادی را نسبت به دو سه دهه گذشته بهتر نکرده بلکه منجر به توقف رشد اقتصادی نیز شده است.
وی در این باره خاطر نشان کرد: به عنوان مثال طی دو سه دهه گذشته بارها تاکید شده که فلان شرکت خودروساز که مالک بانک است باید سهام بانک را در بورس عرضه کند اما نه تنها شاهد عرضه سهام مازاد نبوده ایم، بلکهشاهد بنگاه داری های مکرر و تکرار چنین وقایعی بوده ایم که البته مسبب این وضعیت دولت است.
فردین آقا بزرگی کارشناس بورس و بازار سرمایه معتقد است: عملکرد دولت با آنچه اظهار می دارد بسیار متناقض است. به عنوان مثال مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان مرجعی که باید اختلافات بین دولت و مجلس را حل کند به یک باره درباره خروج خودرو از بورس تصمیم می گیرد مباحثی که بازار خودرو را تحت تاثیر قرار می دهد و به دلالان آلارم بازگشت به بازار برای کسب سودهای کلان می دهد.
فردین آقا بزرگی خاطر نشان کرد: با اینکه آثار واگذاری واقعی سهام تودلی بسیار مثبت است اما به شخصه نمی توانم باور کنم که روی این موضوع بتوان حساب خاصی باز کرد چرا که به نظر نمی رسد دولت و مدیران دولتی مایل به چنین کاری باشند.
وی در خصوص اثر گذاری آزاد سازی سهام تودلی روی تحرک و رشد صنعت خودروسازی گفت: اگر صنعت خودروسازی به بخش خصوصی واقعی سپرده شود و از پتانسیل و نیروی خلاق و ایده های به روز بخش خصوصی استفاده شود قطعا به نفع صنعت، اقتصاد و مردم است و همه اقشارجامعه ازاین روند استقبال می کنند.
این کارشناس بورس تصریح نمود: نکته حائز اهمیت این است که اگر قرار باشد با واگذاری سهام تودلی باز هم بخش خصوصی به صورت گزینشی انتخاب شود یعنی افراد مورد نظر از فیلتر دولت شانس عبور کردن بیابند و این وسط پای سهامدار و سرمایه گذار واقعی و حقیقی در میان نباشد یا اینکه سهام ها باز هم به شرکت تعاونی های خودروسازان یا وابسته های درجه دو یا سه واگذار شود عملا تفاوتی ایجاد نمی شود و صنعت خودروسازی دچار تحول خاصی نمی شود.
وی در پاسخ به این پرسش که به نظر شما چه فرآیندی طی شود اثرات مثبت عرضه سهام تودلی در صنعت خودروسازی دیده میشود، گفت: اگر متقاضیان خرید سهام به معنای واقعی بخصوص از بخش خصوصی با اختیار و ابتکار عمل وارد شوند مسلما فرآیند اصلاح حکمرانی در اقتصاد و بازار سرمایه کلید می خورد در غیر این صورت اتفاق مثبتی رخ نمی دهد چرا که تا این لحظه فعالیتی در راستای کوچک شدن دولت و کاهش یا حذف مدیریت دولت از صنایع مختلف صورت نگرفته است.
فردین آقا بزرگی کارشناس و تحلیلگر بورس و بازار سرمایه معتقد است: بزرگ تر شدن دولت آسیب های متعددی به اقتصاد ایران تحمیل کرده است به گونه ای که از سال ۱۴۰۰ تا این لحظه کسری بودجه دولت حداقل ۷۰۰ همت افزایش یافته است. این رقم بدین معناست که نه تنها در فرآیند خصوصی سازی موفق عمل نکرده ایم بلکه به بخش خصوصی مجال حضور در عرصه فعالیت های اقتصادی داده نشده است.
وی در پایان گفت و گو خاطر نشان کرد: ضمن تاکید بر اهمیت واگذاری سهام های تودلی لازم به ذکر است که در اسرع وقت تصدی گری دولت در صنعت خودروسازی باید پایان داده شود چرا که مدیریت دولتی باعث ایجاد شرکت های زیان دهی شده که روز به روز چالش های بزرگی به اقتصاد کشور تحمیل می کنند.
پایان/
نظر شما